Förberedelse: undergolvet
Ett underlag säkerställer att du kan njuta av golvet under lång tid. Lägger du ett “flytande” golv? Detta är ett golv där toppskiktet – i detta fall laminatet – inte appliceras direkt på underlaget. Istället placeras ett underlag mellan det bärande golvet och det “flytande” golvet.
När du installerar ett “flytande” golv måste du alltid installera ett underlag först. När du väljer ett underlag ska du alltid vara uppmärksam på fyra punkter: fuktdensitet, nivelleringsförmåga, värmeisolering och ljudisoleringsgraden.
Börja i ett hörn
Med laminatinstallation startar du alltid i ett hörn. Lägg den första remsan laminatplankor. Placera distanser mot väggen och placera den första planken. Obs! Det är bra att alltid läsa manualen innan du installerar (du kan hitta den i laminatets förpackning).
Sågning av plankor
Med ett laminatfräs får du det bästa resultatet. Med en laminatskärare har du omedelbart det perfekta snittet och toppskiktet skadas inte. Dessutom släpps inget damm under skärningen av laminatplankorna. Detta är ett verktyg som golvläggare använder sig utav.
Använder du en figursåg? Detta är alltid en praktisk såg att ha till hands. Med en firgursåg kan du inte bara såga laminatplankorna raka, utan du kan också såga i kurvor. Så använd figursågen på de svåra platserna, till exempel laminatplankorna som du vill lägga längs värmerören. När du sågar med en figursåg så vänder du plankan upp och ner så att du inte skadar laminatets översta skikt.
Vilt bandage
Applicera sedan den andra raden med laminatplankor. Börja med den sågade delen av den sista plankan på den första banan. Som ett resultat är sömmarna i remsorna alltid ömsesidigt mot varandra. Den första delen ska inte vara kortare än 31 cm.
Vill du ha en tät distribution av laminatet? Håll dig sedan fast vid följande mönster: Börja den första raden med en tredjedel av en hel planka. Du startar den andra raden med en hel planka och den tredje raden lägger du igen en tredjedel av en hel planka (och så växlar du hela plankorna och de mindre plankorna växelvis). På så sätt förhindrar du att golvet ser trassligt ut. Nackdelen med denna metod är att du har mycket mer sågförlust. Sågförlust är “förlusten” av bitar av laminat, eftersom du måste såga av dem så att de passar. Ju mer skärförlust, desto mer laminat måste du köpa.
Olika sätt att lägga golvet på
Metoden kan skilja sig åt för varje typ av laminat. Till exempel finns det en skillnad mellan klicklaminat och snabbklick:
Klicka ihop laminat. Klicka ihop bitarna med långsidan. Gör detta i en vinkel på 46 grader. Skjut dem ordentligt med ovansidan och klicka dem på plats. Kortsidan är kortsidan av planken där du tydligt kan se trädets årsringar. Använd e tappblock för att få korten tätt stängda. Ett slående block är en träbit som du placerar mellan laminatplankorna och hammaren, så att laminatet inte skadas när du använder hammaren för att slå fast plankorna.
Detta är ett ganska tidskrävande projekt och det kan vara bra att överväga om detta är något som man kanske ska leja bort. Det finns riktigt duktiga golvläggare som lägger golvet på nolltid medans du kan göra något annat under tiden. Det finns gott om firmor som jobbar med golvläggning i Malmö. Jämför olika golvläggare i Malmö för att få det bästa priset.